kjentmannsrunder

Ønsker du å se skjærgården og øysamfunnene gjennom en kjentmanns øyne? Vi tilbyr den beste formen for sightseeing, i båter man kjører selv og med lokalt følge som viser veien. Hva med en båttur rundt Sandøya, en tur innom Båtbyggeriet, et bad i lagunen og ferske rundstykker på det lokale bakeriet i havgapet? Eller en historierunde på øyene i Lyngør og lunsj på Seilmakerfruens Kro? Vi tilpasser alle kjentmannsrunder etter ønsker og behov, med et mål om å gi våre gjeste en uforglemmelig opplevelse.

Møkkalasset.jpg

Sandøya rundt:

På Sandøya finner man hele fem spisesteder, et sjarmerende båtbyggeri, dagligvarebutikk og til sammen 16 bedrifter som drives hele året. Her kan man blant annet spise hjemmelagde pølser i Ragnvalds Pølsemakeri, kjøpe kunst fra en av øyas mange kunstnere eller sikre seg en nydelige plagg i kashmir fra Løvøens Lam. Øya er omringet av en fantastisk skjærgård som er akkurat like vakker i vinterstormen som den er midt i juli, og her er det flust av flotte badeplasser og behagelige hvilesteder på nærmest alle omkringliggende holmer og skjær.

Sandøya er en øy uten broforbindelse som ligger rett utenfor Hagefjorden Brygge og Borøy i Tvedestrand. Øya har rundt 200 fastboende, helårsbutikk, skole opp til fjerde trinn og barnehage. På Sandøya er det mye som skjer, ikke minst på grunn av de 16 bedriftene som danner «Made on Sandøya». Made on Sandøya er spredt over hele øya og inkluderer blant annet fire av øyas fem spisesteder, glasskunst og keramikk, et veveri og et lysstøperi, produksjon og salg av klær, et pølsemakeri og to overnattingssteder.

Kote Null kan tilby overnatting på Sandøya, både i et sjarmerende gjestehus med 9 sengeplasser og et moderne nybygg med 18 sengeplasser, begge lokalisert like ved et vann langs veien. Frokost og middag kan serveres i koselige og landlige omgivelser, tilberedes selv i eget kjøkken eller nytes på et av øyas flere spisesteder. Den lokale butikken leveres også matkasser som kan bestilles på forhånd. 

IMG_2520.jpg

Lyngør rundt:

Lyngør består av fem øyer, og de rundt 40 fastboende fordeler seg på tre av disse. Lyngør har to spisesteder som er åpne i sommersesongen, butikk og et fyr som i dag er en del av Den Norske Turistforening. Skjærgården rundt Lyngør skjuler mange perler, blant annet Speken og Nautholmsund, og videre utover er det åpent hav så langt øye kan se.

En kjentmannsrunde i Lyngør trenger ikke ord, for her er det nok å bare nyte den helt spesielle atmosfæren. Allikevel kan en historietime være verdt å få med seg, for Lyngør har en lang og spennende sjøfartshistorie. Eller kanskje man bare har lyst til å høre om livet på øyene dere ute i havgapet, og hvordan det har blitt som det har blitt.

Lyngørs lokalhistorie er dramatisk og fascinerende. Mye av sjøfartshistorien er dokumentert i Lingard Skuteminne som i dag er en privateid samling, men som er i ferd med å få sitt eget museum på landsiden Gjeving. Fra Gjeving ser man rett ut til Lyngør, og her finner man blant annet Bokhotellet Lyngørporten, det koselige spisestedet HosKariogMeg (som har blitt kjent for sin gode pizza) og en spesialdagligvare.

På Lyngør går man på smale veier, tett mellom husene og deres tilhørende hager. På Lyngørsiden kan man gå helt til endes på østsiden og se Lyngør Fyr og bade i Dype Holla (Lyngørs eneste strand), følge veien til butikken og Seilmakerfruens Kro for deretter å gå på heia og komme ut til det vestligste punktet på øya, Speken. Det er Lyngørsiden som ligger lengst ut mot havet, og det er her bølgene slår brutalt mot svaberget på vinterstid.

Odden og Holmen er øyene som ligger lengst mot land, og de to er knyttet sammen med en liten bro som går over det såkalte Lille Svalsund. Om man følger veien her passerer man det som tidligere var skolen, postkontoret og bedehuset, og på den østlige enden kommer man til det som før var den velkjente «Blå Lanterne». Frem til nyere tid var det også hotell på Holmen, men dette ble etter hvert solgt til private eier. I dag et det rundt 20 fastboende på disse to øyene, og store deler av Lyngørs rundt 2500 hyttegjester tilbringer tiden her mellom april og september.

Men til tross for at skolen er lagt ned og butikken her ute ikke lenger drives på helårsbasis, er Lyngør fortsatt et utrolig fascinerende sted, hele året. På vinteren byttes sommerens yrendeliv liv ut med lyden av havet, og det er lite å se til folk og fe. Det er på denne tiden man virkelig kan kjenne på følelsen av å være i havgapet, se bølgene slå mot svaberget på en side og kjenne på stillheten i sundet på den andre. Selv om det bare er "et steinkast" til land, så føles det ganske øde. Så kommer mai igjen og det livner til på nytt når sommergjestene kommer for å åpne sine hytter for sesongen.

Lyngør ble i 1991 kåret til Europas best bevarte tettsted, og det er det en veldig god grunn til.

Seilmakeren.jpg

Borøy rundt:

Borøya er en enda en flott øy i vårt område, og en av de med fastlandsforbindelse. Øya ble forbundet til fastlandet med to bruer og bilvei i Snaresund sent på 1950-tallet. Dette gjorde nye områder tilgjengelig for bebyggelse, og den nyere bebyggelsen befinner seg derfor på øst- og nordsiden av øya. Den gamle historiske Borøya finner du på vest og sydsiden der de beste havnene er.

En tur rundt Borøya i båt er ca. 10 km. lang med stoppesteder i flere gamle uthavner som Borøykilen, Nislenes, Sandvika og Dynge.

På 1800-tallet var det et yrende folkeliv her, og Borøya hadde egen skole med over 100 barn på det meste, flere butikker, skomaker og tollstasjon.

På vei fra Seilerhytta til Sandvika ser en restene etter hummerparken som er et steinsatt naturbasseng. Her ble det lagret levende hummer på 1700-tallet i påvente av eksport til Holland og resten av kontinentet.

Dirnes fort, som en kan se restene av før en kommer til Sandvika, var i 1812 med på å angripe det engelske linjeskipet Dictator med følgeskip, som var på jakt etter den  Dansk/Norske fregatten Najaden. Denne trefningen danner opptakten til slaget på Lyngør, som det er skrevet mye om. 

Sandvika var nok senteret på øya den gang med butikk, postkontor, telegraf og anløp av lokal rutebåt flere ganger daglig. Det var også her den berømte komponisten Richard Wagner søkte nødhavn sommeren 1839 og fikk inspirasjon til deler av operaen "Den flyvende Hollender"

I dag er Borøya et levende lokalsamfunn med ca. 260 fastboende og omkring tre ganger så mange innbyggere i sommerhalvåret.

I Borøykilen finner man Borøy kunsthandel som drives av kunstnerne Sidsel Hanum og Arve Rønning og langs veien til Sandvika finner man Borøy rammeri og mikrogalleri.

Du kan besøke Fensu Bonsai i Snaresund og se Per Arild Gjerde sin spennende hage der han dyrker sin kjærlighet til små trær i potter. Han er også en ivrig fuglefotograf og selger flotte fotografier av fuglelivet i Snaresund.

Grethe Walsh som også holder til i Snaresund viser deg gjerne sine malerier, noen med Borøya motiv og andre mer abstrakte.

Ønsker man å ta et bad på en varm sommerdag, er Pers Øygård friområde og strand et ypperlig sted. Pers Øygard ligger på Hagefjorden brygge der man også finner KOTENULL sitt hovedkvarter, restaurant og kiosk.

 

Måkeodden på Borøya og Sandskjærene.jpg

I kunstens navn:

På Sandøya og Borøy finner man intet mindre enn ni kunstnere som driver sine virksomheter på helårsbasis. Grafikk med RAET som inspirasjon, glasskunst, skulpturer og bonsai-trær, er bare noe av det du kan få se. På en kjentmannsrunde i kunstens navn vil man kunne komme innom å hilse på, slå av en prat og se på vakker kunst i verkstedene der den blir til.

Mikrogalleri.jpg

RAET NASJONALPARK:

Raet Nasjonalpark ble offisielt åpnet i august 2017 og Kote Null har nå gleden av å vise sine gjester veien rundt i denne fascinerende delen av vår kystlinje. Store deler av parken ligger under vann, men dette gjør den ikke mindre spennende. I denne kjentmannsrunden kan man starte dagen med å få høre om Raet og den geologiske historien bak mens man nyter en god kopp kaffe i hyggelige omgivelser. Deretter vil deltakere selv kjøre båter ut i området som er en del av parken og en Kote Null ansatt følge med og vise vei. Raet Nasjonalpark byr på et utall flotte motiver, så det anbefales å ha med seg kamera.

Raet5.jpg

Alle kjentmannsrunder blir tilpasset nødvendige behov og ønsker fra deltakere samtidig som at det blir tatt hensyn til årstid, tilgjengelighet og vær.

 

Kote Null tilbyr følgende kjentsmannsrunder som også kan tilpasses etter behov og ønske.

· Sandøya rundt
· Lyngør rundt

· borøy rundt
· I kunstens navn
· Raet nasjonalpark

Velkommen!


 
 
Nautholmsund.jpg
mccall-alexander-313930.jpg
28309226_10156209031291458_911319673_o.jpg
Hummerkummen.jpg